Dette avsnittet handler som overskriften sier, slireholk og hengsel til slirestropp. Slireholken lages i prinsippet på samme måte som holkene på knivskaftet. Men det er en forskjell her som en må merke seg, og det er at siden sliren er laget og tilpasset kniven må holken på sliren passe akkurat. Holkene på knivskaftet krever ikke helt samme nøyaktighet, da knivskaftet er laget litt større en det skal være og en justerer det til holkene. Siden en ikke kan justere sliren etter at den er tørket må holken sitte som skudd på første  forsøk.

1

En begynner med å lage en mal av maskeringstape. Lim tapen på sliren, og tegn på den formen en ønsker holken skal ha. Sett tapen stramt på, så den får med seg den lille skråen som en har på sliren. Tegn med en fet blyant så de blir tydelige streker. Når malen er ferdig så kan en bruke en tapetkniv og skjære opp tapen på ene siden av kniven. Hvorfor på siden ? jo.. det er to loddinger på denne holken. Den første er når en lodder ringen sammen, og den andre er når en lodder på den delen av hengselet som skal sitte på holken. Det er best å ikke få den siste loddinge oppå den første.

2

Når papirmalen er åpnet så kan en lime det på sølvblikket en skal klippe emnet til holken fra. Bruk en fet blyant som setter tydelig spor. Husk å legge til ca. platetykkelsen på lengden av holken. En kan også bruke rissenål til dette.

3

Fjern tapen forsiktig og klipp ut platen som skal brukes. En kan selvsagt også sage den ut med sølvsag, men dette er en smaksak.

4

Når holkemne er klippet ut, så må en måle det og slipe/pusse emnet slik at det er like bredt hele veien. (med unntak av der en har spissen på holken) Slip og puss den, og pass på at endene som skal loddes sammen, er rette og og fine. Skal en gravere så gjør en det mens emnet fremdels er flatt.

5

Når holken er ferdig bearbeidet (ikke polert) så bøyer en den til med en tang tilpasset formålet. Lag fasongen så den ligner mest mulig på målet en har på sliren.

6

Nå børe en sjekke om holkemne passer til sliren. Har en klippet holken for lang, så er det enket å klippe litt av slik at den passer akkurat. Er den for kort så har en et problem. En kan selvsa lodde på en strimmel i enden slik at emnet blir litt lenger, men dette er et møysommelig ekstraarbeid som ikke er helt lett å få til. Men poenget er at emnet må passe helt på sliren før en lodder den sammen. Etter at en har sjekket og eventuelt tilpasset emnet, så lodder en det sammen på vanlig måte, og en kan sjekke på nytt når emnet er loddet sammen.

Etter lodding så kan en banke holkringen ovel og jevn på feks en rigel eller på en trelest som er tilpasset. Nå kan en pusse og polere holken slik at den er klar til jobben med hengselet.

7

Det er flere måter å lage hengsel til slirestropp på og jeg vil komme tilbake til dette under et annet tema. Hengselet jeg har valgt er, er en type som er relativ enkel å få til.

Materialene en trenger til dette hengselet er følgende:

1. Sølvtråd 2 mm.

2. Sjarnrør - 3 mm yttre diameter og hull med 2 mm.

3. Nysølvtråd 2 mm.

Først begynner en med sølvtråden som en gjerne kjøper i lengder etter ønske. En får alle disse tre i de lengder en ønsker. Jeg kjøper gjerne tråder ca. 100 mm lengder og sjarnrør i ca. 20 cm lengder. Trådene kan en kveile sammen, mens sjarnrøret er stivt og er enklest å sende i posten i passe lengder.

Bøy sølvtråden som vist på foto der bøylen har 22 > 25 mm bredde. (tilpasset det stroppelæret en har. Den neste er å kappe et sjarnrør som er tilpasset bøylen en har laget. Nysølvtråden som skal være "akslingen" i hengselet kappes til litt senere . men skal i prinsippet være like lang som røret + 1 > 1,5 mm.

8

Her viser jeg hvordan jeg kapper sjarnrør og sølvtråder med en innkjøpt sjarnrør holder. Her kan en holde rør og tråd fast, mens en setter sagbladet på sølvsmedsagen ned i spalten som en ser foran låsehendelen og kapper i vei. Fordelen med en slik sjarnrørholde er at en får rette og fine kutt i rør og tråder. Sølv er mykt og en kan ikke sette feks. sjarnrør i skrustikke.

9

Når delene er ferdige, så skal en lodde sjarnrøret på bøylen som en har laget. Men før en lodder delene sammen, bør en file ned det området (på bøylen) som sjarnrøret skal loddes inntil. Da møter sjarnrøret en flate og ikke ryggen på en tråd. Når røret er loddet pent på bøylen på begge sider, så skjærer en ut den delen av sjarnrøret som ikke ligger inntil bøylen, som vist på foto. Den lille delen av sjarnrøret skal nå loddes på baksiden av holken.

10

Foto viser holken med den lille rørdelen påmontert med en tynn streng, slik at den sitter der den skal når en lodder det sammen. Etter lodding er det ny tur i syra, samnt puss og polering,

11

Dette bildet viser hengselet montert. Etter at holken er pusset og polert, setter en inn akslingen av nysølv. Før en setter den inn, så klink den litt på toppen så den ikke jobber seg ut når knivstellet blir brukt. Etter den er på plass, så klinker en den i den andre enden.

12

Holken på plass på sliren. Nå legges denne holken bort i påvente av dopsko og farging av sliren. Holk og dopsko skal limes på med epoxy lim, og det gjør en helt tilslutt.