Dette kapittelet omtaler hvordan en lager en endeholke på et knivskaft. Siden dette skal bli en bunadskniv skal det også litt gravyr på holken, men prinsippet med å lage en holke kan også selvsagt brukes til holker på en lørdagskniv. Det første en gjør er å lage en ring ved hjelp av en papirmal, og dette er just det samme en gjør om en skal lage holke på en knivslire. Selve knivsliren til bunadskniven vil jeg komme tilbake til i et senere kapitel.
1
Første trinn i å lage en sølvholk er å lage en mal. Dette gjør en greit ved å bruke maskeringstape og klippe til en passe bred strimmel og tape på der holken skal sitte. Det skal være en vinkel mellom den siden av holken som vender mot kniven og den som vender ut mot bladet. Pass på at malen er så stram at den fanger opp denne vinkelen. Når malen er sitter på plass. så kapp den tvers av med en skarp tapetkniv.
3
Når malen er klippet ut, så må den files og pusses til slik at den blir symetrisk. Bredden sjekkes med skyvlæret og det er viktig at vinkelen i begge ender er noenlunde lik. Når en skal lodde sammen endene må disse være tett sammen og må derfor være nøyaktig filt. Skjøten på holken skal sitte på kortsiden av holken, fortrinnsvis på det som blir undersiden.
Siden denne holken skal ha gravering kommer det noen innslag om dette, men prosessen etter beskrivelsen av graveringen blir den samme for holker uten gravering.
4
Det er sikkert flere måter å gravere en sølvholk på, og siden jeg er amatør så faller det seg lettest å gavere på en plan flate. Jeg har forsøkt å gravere rett på en ferdig holke, men det er svært vanskelig å få til. Gravørstikkelen er skarp, og det er lett å få enn "rytter". En rytter er den uønskede stripen du får nåt stikkelen glipper og den skjærer ut og etterlater sen en bein strek som ikke skal være der. Nå blir en slik rytter som regel mye grunnere enn en greveringstrek der en har tyngde på stikkelen, og en greier som regel slipe den vekk med fint slipepapir. Men.. min erfaring er at å gravere på ferdig holke gir flere ryttere enn på en plan plate. Derfor har jeg valgt å gravere ferdig på plan strimme, lodden sammen og reparere de stripene som eventuelt ryker med under loddingen/pussingen. Men før en graverer noe som helst, så må mønster tegnes og risses opp. Det første en gjør er å male arbeidstykke med noe som kalles Kinesisk Vannfarge. Denne fargen får i en liten blokk som vist på foto, en tar litt vann på fingertuppen og bløter litt på malingen og fører den på arbeidsstykke. Etter litt knikking så fester den hvite vannfargen seg på sølvet.
5
Etter at vannfargen er tørket, så tegner en på det mønsteret en vil lage. Siden dette er en knivholk så må holken graveres på begge sider. Jeg brukte et mønster fra en strimle jeg hadde øvd meg på, og overførte dette mønsteret til den nye holkstrimmelen på frihånd. Målestokken på mønsteret en tegner på, må tilpasses evnet en har.
Men som vist på forrige foto, så merket jeg opp midten av holken, og midtpunktet i tegningen på begge sider før jeg begynner på selve mønsteret. Det er lettere å få til symetrien i tegningen da. Tegningen blir grov, derfor er det viktigeste blir å greie å fordele tegningen jevnt. En tegner bare på et grovt omriss. Slik som årer på blader og blomster graverer en ikke på før hovedmønsteret er ferdig.
6
Når en er ferdig med å tegne på med blyant, så er det på tide å finne frem rissepenn. En går over alle hovedlinjer på tegningen med rissepennen. Siden blyantstrekene er grove, mens rissepennen gir en svært tynn strek, er det viktig å være nøye når en risser. Start med lette hovedelementer først, og ta de mindre krusedullene til slutt. Gjør en det slik, er det lettere å få mønsteret harmonisk fordelt. Når hele mønsteret er risset opp, så vasker en av maling og blyantstreker i lunket vann.
7
Når arbeidstykket er rent og pent, så er å spenne det fast påp gravørkulen, finne frem lynskarp stikkel og sette i gang. Her er det tre ting som gjelder... øvelse.. øvelse.. øvelse.. Prinsippet er at det er arbeidstykke på gravørkulen som skal bevege seg og jobbe, mens gravørstikken holdes støtt og rolig i ene hånden. Jeg begynte her som tidligere.. jeg begynner med de grove enkle elementene, og tar de mindre til slutt. Årer på blader og blomster helt til slutt.
8
Når en er ferdig med graveringen, bøyes emnet til holkeform. Jeg bruker ymse verktøy som rigel (stålverktøy formet som en lang holke) sølvhammer og rundtang. Nå er det er poeng under all sølvebehandling, å ikke gi event så mye juling at den blir sittende å pusse i timesvis får å få bort skader en selv har påført evnet. Jeg for min del slår ikke direkte på evnet med hammer, men bruker noe mellom.. enten et plant tre eller plast stykke. Når evnet er dunket og bøyd så det danner form av en holk, så er emnet klar til lodding. Men det er svært viktig at ender som skal loddes, presses tett mot hveradre. Jeg låser emnet med tynn jerntråd som man får kjøpt fra de som selger sølvsmedutstyr. Jeg bruker Grenland Stein og Sølv som jeg er meget fornøyd med.
11 Plan eller buet holke ende.
Jeg har sett bunadskniver med både plan og buet lokkplate på holken. Skal lokket være plant er det enkelt, da er det bare å klippe seg en platebit. Skal lokket være buet må en ha stanseverktøy til å slå lokkplaten buet. På kurs i lørdagsknvi på Rauland som ble holdt av eminente knvimaker Morten Håkonsen, fikk jeg se og bruke stanseverktøy som jeg siden har laget min egen kopi av. Jeg har laget et for runde holker/plater og et for ovale. Begge vises på foto. Det er relativ enkle greier. Jeg kjøpte 2 galvaniserte vognbolter hos nærmeste byggevarehandel, slipte og polerte den ene slik den var. Den som var oval ble slipt til målene 31 mm x 22 mm, og polert. På et verksted fik jeg laget "skåler" som består av en stålplate med ca. 3 sm kapp av et rør påsveist. Skålen/røret ble fylt med bly som ble varmet rett i formen og når den var full så fjernet jeg slagg og holdt enden av bolten ned i blyet til det stivnet. Dette blir prima stanseverktøy. Jeg pussa og polerte på både bolter og form.. des mindre skade de gjør, des midre oppretting etterpå.
12
Når en skal lodde lokk på bolt, så setter en ringen oppå lokket. Fotoet viser her holkring som skal loddes på buet lokk, og en ser nede at det er er avstand mellom lokk og holk. Dette må rettes opp, slik at ringen sluttet tett til lokket. En sølvlodding fyller ikke opp sprekker, men får en skal osmose effekt når slagloddet smelter og flatene er tett på hverandre. Lodden en på plant lokk er det lettere om ringen er korrekt filt og lokkplaten er plan.
Når ringen slutter tett til endeplaten så er det bare å spe på med loddepulver, og lodde tingene sammen. Etter Vitrex og vannbad, sjekker en om holken er tett ved å fylle vann i den. Er den ikke tett, er det hull som må etterloddes.
13
Når endeplaten sitter på plass, klippes overskuddet bort og resten files forsiktig bort. Fotoet her viser holk med buet endeplate, men det blir samme metode på plan endeplate. Jeg filte forsiktig for å skade graveringen minst mulig, og når overgangen var ferdig slipt og pusset, så gikk jeg over graveringen og rettet opp der det var skader.
14
Siden kniven jeg skal vise her skal ha plane holker, så forsetter jeg illustrasjonene her med plan holk.
Når holken er ferdig, så må en lage slisse til knivbladet. Bladet jeg har funnet frem til dette prosjektet, er 3 mm bredt. Jeg tegner opp midtaksen på holken fra kortside til kortside. Jeg tegner med bløt blyant slik et det er enkelt å endre om jeg kommer skeivt ut. Når blyantstripen sitter, borrer jeg 2 hull på med 2 mm bor.
15
Med sølvsag så sager jeg ut en spalte som er bred nok til å få inn en fil. Jeg sager først fra ene hullet og frem til det andre, og så tilbake. Etter å ha fjernet strimlen som er løs, så filer jeg i vei til spalten passer til kniven.
Denne sekvensen er det viktig å bruke tid på. En må file svært forsiktig slik at spalten til kniven er rett og passer akkurat til knven. Tar en for mye av, så gror ikke dette sammen igjen.
21
Ferdig kniv med monterte holker. Holkene ble limt på med epoxy. Jeg startet først med holken og knvibladet. Holken ble limt på og det ble satt på mutter på den gjennomgående tangen som hadde påloddet gjenger. Mutteren strammet opp blad/holk under limingen. Når dette var stabilt, ble endeholken montert/limt. Etter at alt var herdet, ble treverket olket med Junkers Oil, og når den var tørket ble alt sammen polert.