Her skal jeg beskrive en relativt ny øvelse. Akantus på slire er dekorativt og ikke spesiellt vanskelig om man er stø på hånden. Verktøyet en trenger er beskjedent, blyant til å skrive på lær, (fet blyant)  viskelær, en liten geisfuss (V formet skjærejern) og en skalpell eller liten tapetkniv. Til underlag brukte jeg en dreibar skive jeg bruker når jeg lodder, og la en lærpute med sand oppå. Teknikken når en skjærer i lær, har fellestrekk med den en bruker når en graverer. Geisfussen bør holdes stødig i ro, mens en dreier på skiven slik at det er sliren som er i bevegelse.

1

Først begynner en å tegne på grunnstreken som kan se ut slik som det som viser ferdig skåret på fotoet. Så fyllen ut med blader og sveiver etter som det passer. Jeg gikk vel litt i fella her, og tegnet på noe som var litt for smått. Tegning av de ulike sveivene og bladtypenne skal jeg komme tilbake til i en annen artikkel her på hjemmesifen.

Grunntrinnen er i alle fall å starte med en hoved struktur, samt merke hvor toppholk og dopsko skal sitte. Ser en nøye på bildet så der en at jeg har laget en liten avstand fra endene på holk/dopsko og markert dette med en stripe. Videre kan en også ramme inn utskjæringen, noe jeg ikke har valgt her. Jeg bare markerte med en blyantstrek på begge sider, slik at jeg definerte ommrådet jeg ville har utskjæringene på.

2

Her har jeg fått hovedstrekene på plass, og er begynt å fylle ut med blader. Faren er at det blir rotete, så en bør forsøke å jobbe seg frem litt systematisk.

3

Her er baldene kommet på, og jeg har tatt bort læroverflaten i mellomrommene. I etterkant ser jeg at jeg var litt raus med enkelte av mellomrommene.

4

Her er nervetrådene på plass. De bør være rette og jevne, men mest mulig lik avstand.

5

Her er sliren farget sort med lærfarge. En kan også gjøre seg mere flid og bruke flere farger, slik at akantusen kommer mere frem. Men på denne sliren passer det best med sort, jevn farge.

6

Her et par bunadskniver som ikke er montert ennå, dopsko og slireholk er bare satt løst på plass.