Tre skaft på en bunadskniv skal være symmetrisk spoleformet, med bredden ca. 2/3 av høyden av skaftet. En kan sikkert bruke mange tresorter, men skal en ikke gravere skaftet er bjørkeskaft med rot eller masur mønster ypperlig å bruke.

1

Håndtaket som skal brukes på denne kniven er ca 80 mm langt, har målene 26 mm x 21 mm midt på, og 23 mm x 18 mm i begge endene. Siden en skal ha holker på, så lar en det være igjen 1 - 2 mm på alle mål slik at en har litt å finslipe på når holkene skal monteres. Det ideelle er at overgangen mellom sølv og treverk ikke skal merkes. Før en starter å jobbe med et skafr emne, er det viktig å rette det opp slik at det er vinkelrett og symetrisk. Da arbeider en lettere senere ut i prosessene. Minstemål på et emne blir på denne kniven 85 mm x 30 mm x 26 mm.

2

Når emnet er rettet opp, så er neste skritt å gjennomgående hull i emnet fra ende til ende. Dette avviker fra andre knivtyper som ikke skal ha endeholk/kule, det skal en bare borre ut for tangen. Sett et kryss i begge ender fra hjørne til hjørne. Vær nøye med å treffe hjørnet som utgangspunkt for diagonal streken. Siden jeg borrer inn fra begge ender, så må en være nøye for å få borhullene til å treffes på midten. Jeg har forsøkt å borre hele hullet på en gang med lang bor, men da har jeg fått problemer med at det blir skjevt i den enden borret kommer ut.

Nå kryssene er satt på i begge ender, merket senter med en dor eller annet spisst redskap. Formålet med dette er at borret skal begynne på rett plass. Bor med 3 mm bor fra begge ender, og har du gjort jobben rett vil du kunne se at hullet er gjennomgående ved at du ser gjennom emnet.

3

Det er viktig at emnet er i lodd i forhold til borren. Bordet jeg bruker er i vater, og når emnet skal festes i klemmen før borringen bruker jeg en liten vater for å få det til å stå 90 grader.

4

Bruk er bor som er lenger enn halve lengden av klossen. Borr forsiktig hele borrets lengde, snu emnet og borr fra andre enden. Kan du se gjennom hullet er du ferdig til å gå videre. Har du borret skeivt, bruk da borren og utvid hullet innvendig til du får gjennomgående hull.

5

Her er 4 emner på ulike stadier. Et poeng er at når du skal lage kniv med sølvholk på, så trenger du ikke være så voldsomt nøye med hullet der knivtangen skal inn håndtaket. Siden holken dekker enden av håndtaket ligger tilpassingen på sølvholken og ikke treverket. Grav ut treverket slik tangen går greit gjennom. Når hullet er filt til slik at knivtangen går greit på plass er det tid til å spikke eller slipe grovform på skaftet. Her må en ha rike mål, slik at en har volum å gå på til finsliping. Husk at den massen du fjerner fra trehåndtaket får du ikke på igjen. 

6

Finsliping av håndtaket kan en enten ta manuellt eller på en slipe skive eller bånd. Uansett er det ikke så lett å pusse på håndtaket om en skal holde i det, derfor har jeg laget et lite verktøy av et verdiløst fabrikk knivblad med lang tange, en lærrem og litt tape. Da kan stikke det gjennom håndtaket, sette på en mutter fremme for å låse emnet, og på den måten låse emnet til redskapet. Nå kan en slipe med Abranett eller slipeskive uten at fingrene får sitt.

Leg også merke til det blå underlaget. Det er en bordbrikke i plast kjøpt fra Biltema for en billig penge. Det er riflet og gir et godt og stødig underlag å jobbe på.

7

Fra firkantet emne til rundt håndtak brukes samme metode som på knivskaft generellt. Jeg grovsager på båndsag, og grov sliper med ulike slipeverktøy. Jeg har tre stykker elektroverktøy til sliping/polering. Det er 30cm skive, 15 cm skive og båndsliper. På ene verktøyet er også spindel til ulike pusseskiver.

Når knivemnet er grovslipt, så gjenstår fin arbeidet. Jeg spikker først med en god spikkekniv.

8

Etter spikking kommer sliping med Abra-nett. Jeg bruker ikke vanlig sandpapir, men Abra-nett som ikke går tett av slipestøv. Jeg former skaftet med 80 gradering, og etter å har brukt skyveler og en liten pappmal, og formen på skaftet sitter, øker jeg korningen. 80 > 120 > 240 > 400 på dette stadiet av jobben.

9

Når skaftet er finpusset og er jevnt formet, må en spikke ned området der holken skal sitte. Til å markere hvor holken skal møte treverket bruker jeg en god gammel høvel. Holkene på denne kniven skal være ca. 12 mm brede. En kjører ut kniven på høvelen slik at avstanden fra eggen og flaten på høvelen er 12 mm, og setter høvelen fast i en stikke. Nå er det klart for å merke en ring på skalftemne nøyaktig 12 mm inne på skaftet.

 

10

Tidligere anbefalte jeg at evmnet var vinkelrett. Plasser derfor enden av holken på høvelen slik det viser på foto, og bruk høvelkniven til å risse inn en sirkel som skjærer seg inn i treverket. Det er meget viktig at sirkelen er nøyaktig, da det er her sølvholken skal møte treverket. Det er ikke ønskelig med synlig sprekk mellom treverket  og sølvet.

11

Når en har laget hel sirkel er det å spikke og slipe seg ned ca. 1,5 mm. Platen en bruker til holken er 0,7 mm og resten trenger en til å slipe ned slik at holke og treverk blir jevnt.

12

Når en jobber er det viktig å ikke ta for mye av. Jeg bruker en liten pappmal for å sjekke underveis. Hullet i midten er sjekk av midten av kniven, og de to ande er høyde og bredde på endene.

13

To ferdige skaft som er klar for montasje av sølvholker.